Mijn heup is mijn motor, mijn motor is mijn heup

Afgelopen week was ik voor een zwemkamp op het vasteland van Griekenland. Best spannend om er te komen in deze Corona tijd, en totdat ik er werkelijk was geloofde ik het pas. Goed leren zwemmen is een heuse techniek leren, en oefenen, en oefenen en nog een keertje oefenen. Kai Zen zeggen ze ook wel, iets kleins heel vaak herhalen totdat je het precies goed doet. En op deze plek is het ook nog de zee trotseren met wisselvallige winden, stromingen en alle andere nukken van de zee.

De techniek van borstcrawl ben ik sinds augustus 2017 aan het leren. Elke keer begrijp ik iets weer beter en kan ik het beter uitvoeren. En zwem ik efficiënter. De vorm bepaalt je weerstand in het water. Dat is nu goed aangekomen. Maar ook hoe blijf je stabiel en sterk als er heel veel wind en stroming is dat komt uit je romp. Sterke romp, sterke billen, heupen op tijd draaien. En ineens ga ik sneller en ben ik stabieler. In retrospectie is leren zwemmen net zo moeilijk als leren roeien. Stapje voor stapje. Het is Cruiffiaans: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Wat ook bijzonder is van zo intensief met mijn zwem techniek bezig zijn dat ik alle verdere zorgen van het leven vergeet. En mijn focus totaal op het zwemmen is. Ontspannen handen, ontspannen armen, handen op de juiste plek, lange armen en ik kan zo doorgaan. Focus is altijd belangrijk ook in het gewone leven. Maar ook: ik en mijn taak in het hier en nu! Is het beïnvloedbaar; bijvoorbeeld het weer. Heel leerzaam alleen op 1 ding focussen. Het is volstrekte onzin dat vrouwen betere multi-taskers zijn, dat is nergens goed voor. Focus, focus, focus!

De uitdaging was ook om met de nukken van de zee lange afstanden leren zwemmen. Vertrouwen op mijn zwemkunst en uithoudingsvermogen. En op je mede zwem genoten, hoe doe je dat samen. Is er wel een samen? Er is een samen en er is heel veel alleen. Alleen, het water, je ademhaling, de kwallen, de elementen en vooral blijven ontspannen. Ook een boodschap voor het gewone leven.

Met de mantra “mijn heup is mijn motor en mijn motor is mijn heup” heb ik de week afgesloten met een tocht van 6 km over de zee, langs de rand van de kust. Een hele uitdaging en vooraf is er bij mij geen twijfel of ik het uitzwem, wel is er twijfel of ik kan blijven ontspannen en genieten van de weg naar het eind. De strijd met de elementen die ik niet kan beïnvloeden en daar relaxt bij blijven, het is voor mij iedere keer een uitdaging. Blijf licht en lang onder alle omstandigheden!

Zo is een zwemkamp ook een reflectie op mijn leven.

Wil je ook leren borstcrawl zwemmen www.swimfantastic.nl