The future is female

SHARONA VERWONDERT over feminiene waarden

We zitten met vier verschillende vrouwen uit verschillende werelden voor het eerst bij elkaar aan tafel. Alle vier zijn we geïnteresseerd zijn in feminiene waarden, de feminiene bron. ‘De feminisering van de maatschappij’, is een kreet die bij ons vragen oproept. Wat is dat dan, waar gaat dat over….

Persoonlijk kom ik uit een gezin waar de jongens en de meisjes gelijk behandeld worden. We kregen allemaal evenveel zakgeld, we hadden allemaal een taak in het huishouden. Ik moest altijd afwassen (nog steeds traumatisch als ik denk aan het kerstservies..). En nu nog: mijn vader is inmiddels al 90 jaar. Nog altijd behandelt hij ons gelijkwaardig, als het gaat om geld. Heel fijn zo’n vader!

Mijn moeder is een vrouw die als één van de eerste vrouwen in Amsterdam afstudeerde aan de faculteit economie. Zij is een echte feministe, staat haar mannetje, doet haar ding, heeft altijd een visie, is een sterk mens. Dus ja ik heb het goed voorgedaan gekregen. Toch gebeurde er iets anders toen ik ging werken, en we hebben het hier over 1988, bijna 30 jaar geleden.

Ik werkte vooral in een mannelijke omgeving, met mannen dus. Eerst bij de gemeente Amsterdam en later bij Koninklijke Ahold. De mannen deden mij voor hoe je moest vergaderen, hoe je besluiten moet nemen, hoe je goed voor je CV zorgt. Ik leerde hoe je je moet gedragen op de werkvloer. Ik vergat bijkans dat ik ook nog een vrouw ben. Veel later ongeveer 10 jaar geleden kwam ik er ook achter dat ik dat ook nog ben.

En nu zie ik dat organisaties nog steeds de voorkeur geven aan mannelijke manieren van doen: gefocust, doelgericht, competitief, wetenschappelijk wordt gezien als de weg naar succes. Vrouwelijke manieren van doen achten organisaties van minder belang, zoals intuïtief, inclusief en circulair denken en werken.

Ik denk dat een organisatie die aan feminiene waarden ruimte geeft een betere organisatie zal zijn. Graag zou ik ze ontmoeten. Graag zou ik ze zichtbaar maken, zodat we ervan kunnen leren. Wie zijn onze rolmodellen van deze tijd?