Bea Y’r tent is fly! Sharona goes Sahara

Eind februari begin maart 2018 heb ik een wandeltrektocht gemaakt door de Sahara van Zuid Marokko. Prachtige natuur, hele dagen wandelen en veel zand.

Samen met 5 andere Nederlandse wandelaars, 2 gidsen, 3 kamelen-jongens en 7 kamelen (eigenlijk dromedarissen, ze hadden maar 1 bult) waarvan 1 puber-kameel maakten we deze wandeltocht.  De tocht is georganiseerd door Bea Mulder, die al 10 jaar deze trektochten organiseert.

Foto is de puber-kameel.

De woestijn is wonderschoon. Veel zand natuurlijk, hoge duinen, lage duinen en hele lege vlaktes met enkele bomen her en der. Ook vele soorten stenen. Grote steen vlaktes met allerlei kleuren, allemaal zwarte stenen, witte stenen en hele grote steen brokken. De kamelen-jongens waren steeds op zoek naar meteorieten. De mooiste stenen mee naar huis genomen.

De stilte in de woestijn is oorverdovend. De stilte in de nacht doet pijn aan mijn oren; ik hoor echt helemaal niets…. En allemaal sterren overal van horizon tot horizon. De volle maan die opkomt en daar recht tegenover de Poolster. Prachtig gezicht. Ik wist dat het bestond en zie het nu in het echt.

Het was ook afzien. Dagenlang op zoek naar een goede poep en/of pis plek, zorgen dat je goed tegen de wind in staat en steeds het gevoel hebben dat de hele wereld je kan zien. En daarna nog proberen je wc-papier te verbranden. We zijn tijdens de wandel dagen alleen een horde van 200 vrouwtjes en baby kamelen tegengekomen. Elke dag was er ook wel een zandstorm, en de middelste dag zijn we zelfs in de tent gebleven vanwege de storm. De dag dat de tent van Bea bijna wegvloog. “Bea y’r tent is fly!” , zei onze Marokaanse gids, “You lie” zei Bea; we lagen dubbel van het lachen en het werd de meest gevleugelde uitspraak van de week. De dag in de tent leerden we elkaar beter kennen en beleefden we geweldig mooie gesprekken over dat wat ons in het leven bezighoudt. Aan het eind van de dag een lekkere fles port samen soldaat gemaakt.

De wandeldagen waren geweldig mooi. Half 8 op, ontbijten op het duin, inpakken en opstap. In de nacht was het vaak koud, overdag werd het steeds warmer en deden we de laagjes uit. Na drie lopen een pauze met drinkwater, zoute dadels en pinda’s. Rond een uur of half twee lunch pauze met een warme tagine (gemaakt door de kamelenjongens) en om drie uur weer verder. Rond 5 uur de volgende plek bivak maken.

Zuid Marokko is verder prachtig. Ruige natuur in het Atlas gebergte en  mooie kleuren in de dorpjes. Prachtige Riads om te logeren, mooie oude Kasba’s om te bezoeken en heerlijk naar de hamman geweest na 6 dagen niet wassen.

Voor meer informatie ga naar www.beamulder.nl