Kruisbestuiving tussen pioniers uit verschillende sectoren

Gisterenavond leidde ik een spannende dialoog tussen 3 pioniers uit een andere sector. Het vergde van mij opperste concentratie en echt aanwezig zijn met al mijn nieuwsgierigheid. Leren van mensen in andere sectoren is de volgende stap in de transitie naar een betere wereld, vind ik.

Aanwezig was Thomas Rau (www.madaster.com). Madaster is een kadaster voor grondstoffen, een online platform waar de bouwsector de waarde en locatie van grondstoffen van sloopgebouwen identificeert en registreert. De grondstoffen in bouwmaterialen hoeven dan niet als afval te worden verbrand, maar kunnen worden hergebruikt. Thomas Rau is innovator, inspirator en visionair. ‘Afval is materiaal zonder identiteit’, aldus Rau.

Jan Rotmans (www.janrotmans.nl) luisterde aandachtig. Samen met Jan heb ik de stichting Nederland Kantelt opgericht. Hij is hoogleraar transitiekunde. Met Nederland Kantelt willen wij zichtbaar maken hoe groot, breed en positief de vernieuwingsbeweging is. “Hoe kunnen we samen bouwen aan een leuker, mooier en energieker Nederland? We dromen van een maatschappij waarin waarden op de eerste plaats komen en waarvoor we gezamenlijk verantwoordelijk zijn. Jan begeleidt organisaties hierin en geeft presentaties over hoe transities werken.

Degene die om deze dialoog gevraagd heeft, is Henk Fransen (www.genezendvermogen.nl). Henk is arts en heeft een bijzondere visie op de geneeskunde van de toekomst. Hij leert mensen om hun eigen innerlijke geneeskracht te versterken. Volgens Henk is er een spanningsveld tussen de reguliere en de alternatieve gezondheidszorg. Hij wil met zijn visie niet weggezet worden als ‘alternatief’. Dit jaar wil hij zijn visie in een manifest verwoorden. Hij vraagt in deze dialoog hulp van Jan en Thomas.

Henk vergelijkt het menselijk lichaam van nu met de toestand van de aarde. Hoe we als mensheid met de aarde omgaan, zo gaan we in de geneeskunde met het menselijk lichaam om. Vooral onder kankerpatiënten is Henk populair. Hij geeft genezingsmogelijkheden naast de reguliere zorg. Zo poneerde hij onlangs dat we over 100 jaar het onvoorstelbaar zullen vinden dat we mensen chemokuren hebben gegeven in 2018. Ook de aarde vervuilen we met landbouwgiffen en putten we uit. Daar zitten Henk en Thomas, de man achter Madaster, op dezelfde lijn.

Een mooi gesprek tussen een architect, een arts en een transitieprofessor is tot stand gekomen. Het werd Henk helder dat hij zijn visie niet moet afzetten tegen het bestaande systeem, maar juist zijn niche met positieve waarden zichtbaar moet maken. Hij gaat aan de slag met het maken van een pitch met scherpe duiding, in 7 zinnen. En hij gaat een beweging van bondgenoten verzamelen en mogelijk een opleidingscentrum opzetten. Tijdens de avond begon “Geneeskunde Met Toekomst “  daadwerkelijk te resoneren. De kruisbestuiving tussen verschillende sectoren was geslaagd. Thomas en Jan zeiden : “Ik kan nu doodgaan, want ik doe wat ik moet doen.” Zo persoonlijk, en dat heeft mij dan ook echt bereikt.